Na Látkach sa Lyžuje!!

19. 8. 2021 13:57

Mám kamaráta, ktorý sa so mnou bol bicyklovať na Latkách, ale viac ho manželka so mnou nepustí, bojí sa, aby ho nezožrali medvede. „Mirka, neboj sa, ak by si mal macko vybrať, nevyberie si šľachovitého Mira, ale trochu mastného Mariána.“ Ale poďme k meritu veci... Mirko si tak doma smutne sedí a cestuje prstom na mape. Ak sa mu v Podpoľaní podarí nájsť zaujímavú trasu, pekne ju nakopíruje do mapy.cz a pošle mi ju. Ja si ju dám do navigácie a vyrazím na trať. Ale som taký šikovný, že aj keď mi teta z navigácie prikazuje za 200 metrov „odbočte doľava“, ja odbočím doprava, alebo ju prepočujem. Každý deň tak trocha alebo tak veľa blúdim po lesoch. A to je super adrenalín. V pondelok som sa podľa Mirkovho príkazu vybral z Látok smer Lom, ďalej na Čierny Balog, pri pamätníku SNP som odbočil na Tlstý Javor, stadiaľ som putoval 15 km po krásnych lúkach hore nad Kamenistou dolinou. Potom som sa spustil do najkrajšej doliny na Slovensku, ale na asfalte som šliapal hore len 4 km a šup do lesa skratkou na Vrchslatinu. Tu som klasicky zablúdil, ale vyliezol som z lesa 100 metrov od obydlia jednej mladej šumnej lazníčky, aj ma v prekrásnej letnej kuchyni pohostila a šup na Látky. V pondelok som dal 54 km, nastúpal som 1145 metrov.
V utorok som sa vybral opakovane zdolať Rudnú magistrálu opačným smerom z Drábska. Chcel som zbehnúť po zelenej značke k Forgáčovmu kaštieľu. Už raz som sa tam stratil a ja debil som prehliadol miesto, kde som sa mal pustiť dole aj po druhýkrát!!. Ja somár, kašľal som na Mirkove rady a pustil som sa po cestičke, kde prebiehala ťažba dreva. Zrazu cestička skončila, čo včul, vyšliapať hore, to by som zdochol, alebo sa pustiť smer Klenovský Vepor. Tak to by som sa tam túlal ešte dnes. Preto som sa pustil klasicky po lúke dole a zázrak, našiel som, ohradenú pašu. Bacha, ohrádka je pod elektrickým prúdom, aby som nedopadol ako farárko z filmu Slunce, seno a pár facek! Už viem, ako na to, v rukaviciach to tak nekope. Hurá, vidím kravičky a kde sú kravičky tam je aj mlieko a to je teba nosiť dole do doliny a tam musí byť aj cestička. Našiel som LKT a pustil som sa dole, Hurá, som na ceste, už len prebrodiť dva potoky a cez Drahovú šup na Líniu a domov na Látky...
Dal som 40,3 km a nastúpal som len 978 metrov, to je pre Mirka z Nitry tak, ako keby si dal 300 x hore nitriansku hrádzu pri rieke.
Posledný deň som sa doobeda len tak túlal po Čierťaži a hľadal cestu, ktorou by som zvládol cestu dole na Polianky, aby som sa vyhol ceste dole do Hriňovej. Aj som našiel, ale neviem, čo na to ženina Honda CRV povie. Ako sa tak flákam, tak na lúke nad Mlákami vidím nejakých ludi vyvíjať nejakú činnosť. Prídem bližšie, to sa detičky učia lyžovať na pásových lyžiach. To bola sranda a pádov. Aj ja som špekuloval pustiť sa dole, ale sanitka sa tam nedostane, tak som dal tomu pokoj a záchranársky vrtuľník nemusel štartovať. Poobede som vyrazil cez Tanovo a Žihľavu až do Lovinobane ku kamarátovi Petrovi. Dole prudkým zjazdom som dostal defekt, tak každých 13 minút dofukujem. Dajako som zablúdil do Bulharska, lebo v Lovinobani na sídlisku bolo okolo mňa Čierne more!! Našťastie, len vykrikovali po mne. U predajcu Fiata opravujem defekt, majú aj stlačený vzduch, za 10 minút mám hotovo. Po 16. hodine vyrážame na túru 20 km stúpania hore na Žihľavu. Posledné 2,5 km sú vražedne prudké a plné kameňov!!! Tam som skoro zdochol, fučím jak parný stroj, odplaším medveďov na kilometre od seba. Ale hurá, som hore. Ešte pustím Petra skratkou dole, nech aspoň on zablúdi.
Najazdil dom 59,08 km a nastúpal som 1261m.
Cestou na dolniaky si pochutnávam na parených buchtách, ktoré mi nabalili v družstevnej kuchyni!! Mňam, mňam...
V Podpoľaní som prežil tri krásne dni. Mirko mi už naplánoval ďalšie túry!!! Mám sa na čo tešiť!!



Zobraziť celú galériu »

Diskusia ku galérii

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje

Kontakt: marian@bazala.sk