Mám lyžiarske stredisko!!!

16. 09. 2016 17:33, Bazala Marián, 10 komentárov

Poslušne hlásim - lyžiarske stredisko U Mariána, dobudované. V marci som zahájil stavbu poslednej lanovky, ktorá mi chýbala, a dnes hrdo hlásim: skolaudované!!!
Vybavenie lyžiarskeho strediska U Mariána je nasledovné:
 5 ratrakov
 lanová dráha s pevným lanom a dvoma samochodnými kabínkami
 lanová dráha s pohyblivým lanom, na ktorej sa odveziete v šiestich odpojiteľných kabínkach a v dvoch 6-miestnych sedačkách s bublinou z plexiskla.

Kliknite na obrazok a pusti sa Vám Video

lan-7863.jpg

Už ma nebavilo stále behať do Jasnej, Obetrauernu alebo na iné miesta v Európe a naháňať sa za tým bielym zvláštnym čudom, čo nám v zime znepríjemňuje život...

c-7622.jpg

Tam som si musel obúvať tie hnusné nemotorné lyžiarky, fučať pri zapínaní klipsní a trepať sa na kopec, kde som musel krútiť zadkom, aby mi nebola zima. Všetky tieto nepríjemnosti teraz odrazu odpadajú. Dnes prídem do svojho strediska, pustím si lanovku, ktorú chcem, sadnem si do kresla a sledujem, ako sa vozím.

lan-7886.jpg

Ak si večer predtým ratrakom neupravím svah, budem mať bubny.

c-7725.jpg

Len ja sám budem zodpovedný za všetko zlé!

c-7705.jpg


Pri stavbe prvej lanovky s pevným lanom a samochodnými kabínkami som vyriešil zásadný problém, ktorý neúspešne riešia pri podobnej lanovke na Lomnický štít.

c-7759.jpg

Tou je jej malá prepravná kapacita. U Mariána sú nasadené na jedno lano dve kabínky a chodia pekne súčasne jedna za druhou. Tým som zvýšil kapacitu o 100 %. Aké jednoduché!

c-7790.jpg

Ponúkam tiež možnosť na požiadanie pustiť obe kabínky na spoločnom lane proti sebe, ale to len vtedy, ak sa potrebujete zbaviť manželky a svokry. Pekne v polovičke sa zrazia, spadnú do rokliny a máte po probléme.

c-7805.jpg


A ako som sa dostal k stavbe druhej lanovky? Pred rokom mi dcérenka Lucia kúpila v Soldene model miestnej kabínky.

lan-7872.jpg

To bl prvý podnet, pom to už išlo. Pri tohtoročnej návšteve Obertavernu ma žena nemohla odtrhnúť od výkladu, kde si pekne vrčal model funkčnej lanovky. V Obertauerne som si kúpil hneď dve kabínky.

lan-7900.jpg

Kamarát Š. Vaško mi z Násfeldu priniesol ďalšiu kabínku. To bol posledný klinec do rakvičky. Po skončení lyžiarskej sezóny som začal s budovaním lanovky. A nebolo to ľahké. Firma Jaegerndorfer nemá na Slovensku predajcu, skúšal som to cez rakúske obchody, ale to nebolo to pravé orechové. Našťastie mi Peter Špalek poradil firmu Zaremba v Prahe a potom to už išlo. Nechcel som len obyčajnú kópiu nejakej lanovky, vybral som si kabínky a sedačky, na ktorých som sa už vozil.

c-7653.jpg

Preto som si vybral kabínky a sedačky z Jasnej, Obertauernu, Násfeldu, Soldenu a Isglu. Niečo mali na sklade, niečo nie, na niečo ešte čakám, konkrétne na kabínku novej 15-miestnej lanovky z Krúpovej na Chopok.

c-7667.jpg

Spodná a vrchná stanica sú objednané, teraz vyrobiť stožiare. Tu mi pomohol sústružník M. Rudkovský. Pri zváraní stožiarov som mal malú dušičku, hľadal som firmu, kde mi to pekne s tigom v ochrannej atmosfére pozvárajú. Vtedy vyzerá zvar krásny, ako vyšitý.

c-7493.jpg

Kamaráta Ing. Ferko Pavlika som nemohol otravovať, ten mal na starosti frézovanie hliníkových držiakov spodnej a hornej stanice. S malou dušičkou som zamieril na letisko do firmy Aeropro. Našťastie, natrafil som na ľudomila Petra, nie na zlého Jana! Peter len zalamoval rukami, nevyhodil ma. Hurá, zvary budú perfektné, podobne ako na ich lietadlách, ktoré vyrábajú. Keď som si to bol zobrať, natrafil som na zlého Janka a to som dostal pucung, prečo ich s takou pi..vinou otravujem! Nevadí, zniesol som to. Teraz šup, pekne ich pozinkovať a pomaly môžem stavať!

c-7560.jpg


Hliníkové podpery na spodnú stanicu trochu meškajú, tak naháňam Ing. Ferinka Pavlika. Zrazu zvoní telefón: „Tak, máš to, ty otrava!" Hurá, bežím do Cabaja po krásne hliníkové výrobky. Mám poklad, šup ho montovať do garáže. Lenže, do prdele, zle som to odmeral, tak znova do Cabaja - odrezať a znova zvariť. Konečne!!!

c-7829.jpg

Ešte dotiahnuť do garáže Riša, aby natiahol a spojazdnil elektrický rozvod v spodnej stanici. Tak, konečne mám všetko a môžem začať montovať. Pri montáži som zistil, že mám krátke lano.

lan-8041.jpg

Nové príde o mesiac z Rakúska, nuž som skúsil náhradu, ktorá zatiaľ funguje. Montáž som zvládol za dva dni, nasleduje skúšobňa prevádzka bez kabínok.

lan-8061.jpg

V jedno popoludnie som nasadil kabínky a, čuduj sa svete, ide to!!!

lan-8009.jpg


A krásne. Hneď na druhý deň som zavolal Ondreja Bobka, vytiahol foťák, nejaké Sony, a krásny klip bol na svete.
V mojom stredisku nebudete nikdy stáť v rade.

lan-7841.jpg

U Mariána sa sedí pri kávičke alebo čajíku. Máte na výber. Ponúkam možnosť zľavneného cestovania, môžete platiť aj v naturáliách, hlavne dievčatá od 30 do 44 rokov. Pozor, mužské plemeno je len na pozvanie!

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: garaz
Dátum: 23. 11. 2016 o 10:39
a snah mas kde ???
Autor: Lydka a Vojto
Dátum: 8. 10. 2016 o 11:24
Maroško to nemá chybu, super. niekedy sa prídeme povoziť
pá pá

Autor: princ Matyáš
Dátum: 20. 9. 2016 o 12:19
Čo stoja permanentky?
Autor: Milan
Dátum: 20. 9. 2016 o 11:04
Haha, nie "U Mariána", ale "U starého blázna". Daj si do poriadku končatiny, aby sme si to užívali na kopcoch, a nie v tvojej garaži
Autor: Miro
Dátum: 20. 9. 2016 o 10:56
Krásne , už budem na lyžovačku chodiť iba k Tebe.
Autor: Anna
Dátum: 20. 9. 2016 o 10:19
Aj cenu kávy si zmenil ako v Alpách?
Ináč bomba bombová- parádička, prídeme pozrieť.
Autor: jojka
Dátum: 20. 9. 2016 o 9:53
FAjnove <<<<Maros povozis ma a naucis ma na stare kolena aj lyzovat
Autor: Marian K.
Dátum: 20. 9. 2016 o 0:40
Ty si vlastne Ja&Ty ?!
Autor: Janči
Dátum: 19. 9. 2016 o 17:59
Marian nádhera, tak toto by som si pozrel...už len počkať na ten sneh ale vieš že budeš museť dať dole strechu garáže...na čom sa predsa bude lyžovať? snehové delá si nespomínal
Autor: Tibor
Dátum: 19. 9. 2016 o 9:39
Maroš, to je fantázia!!! Lyžiarska sezóna celý rok! Viem si predstaviť u teba v garáži aj veteránsku autodráhu. Čo povieš?
Tibor