Dobrí ľudia ešte žijú!!!

09. 07. 2017 17:59, Bazala Marián, 13 komentárov

Každý rok keď robím kalendár pre Mikiho a Jožkov klub z Michaloviec, tak im neviem nájsť dosť kvalitných fotiek. Minulý rok sa Miki zadumal a prevravel: Však dojdi si to nafotiť sám, veterána aj dievča do auta ti požičiam, alebo nalož tú svoju a Triumpha na autovlak a ten ťa dovezie až na ďaleký východ, kde začína svet. Múdra veta, až som sa zadivil. Tak to je hodená rukavica do ringu. Keďže sa usilujem, aby moje kalendáre boli hodné mena www.bazala.sk, tak v stredu večer nakladám čerstvo opravený Triumph v Bratislave na autovlak do Humenného.

1-4.jpg

Sviňa čierna dostala novú polos a ložiská v kolesách. Zadná napráva je bombovo opravená, tak pekne zaľahnúť pod paplón a ráno sa budím tam, kde slniečko vychádza. Idem o deň skôr, aby som ponavštevoval kamarátov a spolužiaka Vinca. Krásny deň za mnou, ešte som sa omočil v novom akvaparku na Šírave. Večer prichádzaju Anderlovci. 

michalovce-7500.jpg

Pri večeri pospomíname a poohovárame všetkých kamarátov. Zelenému Tudoru sa mohlo pekne štikať!!!
Je tu ráno, deň štartu. Nasadáme na naše krásne stroje . Vojto osedlá zelené MG.

2-5.jpg

Ja, ten môj milovaný Triumph TR 3A. Niekoľkokrát sa na 4prudovke zo Šíravy do Michaloviec predbiehame a kocháme sa aké mame krásne stroje . Zrazu tresk a zasekuje sa mi pri 90 km/ hod. rýchlosti zadné ľavé koleso. Presne to kde som menil poloos s ložiskom. Lietam po ceste z jednej strany na druhú. Dajako zastavujem, ale pozor som vo vnútornom pruhu. Vojto vyskakuje postaví sa za mňa, aby ma nikto zo zadu nezostrelil. Ja vydávam zvuky ako Sagan, keď sa dozvedel o diskvalifikácii. Do p.. čo sa stalo.

dsc-0049.jpg

Triumph sa z miláčika mení na sviňu čiernu. A čo včul.... Miki je to v riti, pošli mi odťahovku. Skúšam potlačiť haraburdu a ništ. Koleso zaseknuté a nepotlačili sme ho ani 10 cm. Asi vyskočili brzdové platne, dedukujem s Vojtom. Za 10 min je tam odťahovka. Našťastie prichádzajú žandári, púšťajú majáky, tak nás nikto nezostrelí.

dsc-0052.jpg

U Mikiho a Jožka na firme rozberáme potvoru a keď dáme dole náboj kolesa vysypú sa na nás valčeky z novo zabudovaného ložiska. Do riti, ložisko bolo made in USA stalo 56 Eur a vydržalo 231 km. Mohol som kúpiť set s gufermi za 35 €, ale kúpil som samostatné ložisko za 56€. Bude drahšie, bude lepšie. Chyba!! Vôlu na ložisku sme dali podľa dielenskej príručky 0,15mm tak prečo???

4-3.jpg

Asi to nebolo Made in USA ale made in China!! Nuž čo, Miki mi podáva kľúče od nového Ford Mondea, tu máš náhradu. No limuzína je fajnovučká, ale ja ho nechcem . Miki dones mi minivan. Chalani okolo kukajú na mňa? Čo mi šije, on nechce limuzínu, on chce minivan??? Za polhodinu je nový Ford S Max pristavený.

michalovce-9323.jpg

Dostal som nové auto. 55 km na tachometri a plná nadrž. Tu máš a už utekaj fotiť, riekol Mikino, aby kalendár Zemplín Veterán Clubu na rok 2018, bol perfektný a hodný mena www.bazala.sk. Sadám a letím fotiť. Hneď prvá séria fotiek sa mi podarila.

5-4.jpg

Len tá Aerovka zavadzala.

michalovce-5253.jpg

Tak to sa im na tom východe pekne žije!! Na Zemplín Veterán Rallye som prešiel mínus 10 km. Ani som neprišiel na štart. Hanba na 100 rokov.

michalovce-8767.jpg

Akcia začala. V prvý deň sme spravili ustanovujúci rekord v počte starých vozidiel do roku výroby 1986 na jednom mieste. Celkom sa nás tam zmestilo 164 kusov a ešte jedno neposlušné zostalo v garáži Mikiho a Jožkovej firmy.

6-3.jpg

Michalovčania sa starajú. Na námestí je ľudová zábava. Peter Balaž predstavuje svoje stroje, detičky recitujú, babky spievajú.

7-3.jpg

Prichádza hlavný bod dnešného programu a tým je predstavenie vzácneho auta Horch 951.

8-3.jpg

A to je niečo úžasné. Dielo nemeckej automobilovej techniky tesne pred vojnou z roku 1939 má 8 valcový radový motor. Je to niečo lepšie a kvalitnejšie ako Rolls Royce. Česť voziť sa v ňom mal len Konrad Henlein a K.H. Frank.

9-3.jpg

Boli vyrobené len tri kusy tohto typu. A jeden je na Slovensku. Záslužný čin.
Rekord sme ustanovili. Horch sme predstavili a teraz šup do dedinky Vinné na Traktor parádu.

10-3.jpg

Miestny farárko nám bude posväcovať autá. Ja si pýtam plný kýbel svätenej vody, lebo pár kvapiek nestačí. Asi toľko bude treba na to, aby sa mi tie moje anglické potvory nekazili. Večer klasika. Hudba, pohostenie, prasiatko a otvorenie výstavy pieskových sôch na Šírave. Po niekoľkých pivkách mi vraví Lydka :" Maroš aj mi Ťa bolo ľúto, ako si ráno nešťastný vystúpil z auta." Veru to bolo smutné. O 23 hod. začína pršať ako predzvesť počasia, ktoré nás čakalo ráno.

mich-2-6595-1.jpg

Tak utekáme spať a dúfame, že sa počasie umúdri. Riť Paľovu, neumúdrilo sa.
Čerti sa ženia, prší, leje, padajú z neba špagáty vody, ale veteránisti sa nevzadávajú a vyrážajú smer Humenné-Snina, Ubľa, ukrajinská hranica.

11-4.jpg

Nájdu sa medzi nami aj blázni, čo idú celú trať na motorkách.

12-3.jpg

Teraz sa ukázalo prečo som nechcel limuzínu, na Forde S Max si otváram zadné dvere, sadám do kufra a fotím. Piate dvere mám ako parazól!! Takto ešte asi nikto S Max nepoužil. V dedinke Ruská Bystrá sa kocháme krásnym kostolíkom a zrazu po skončení omše vylieza slniečko a prestáva pršať.

13-2.jpg

Zázrak. To nemohla byť omša skôr?  Sušime aso sa dá.

michalovce-7506.jpg

Za krásneho počasia sa vezieme na prehliadku gitarového múzea v Sobranciach. Napchávame sa klobáskami.

14-3.jpg

Tešíme na večernú prehliadku Concours d´Elegance na amfiteátri na Šírave. To slniečko je krásne a aj fotky sú lepšie.

15-2.jpg

Len raz som behol do kukurice, že bude lepší záber a skoro som nevytiahol tenisku z bahna.

michalovce-8121-1.jpg

Viete asi ako vyzeral ten nový Ford!! Ospravedlňujem sa, ale dobrý fotograf aj cez plot preskočí ako gazdinka pre pierko do periny. Hurá, deň je za nami a ideme hodovať na Šíravu.

michalovce-8350.jpg

Posledný deň sme strávili v Michalovciach, kde bol pre nás nachystaný zaujímavý program. Aspoň nám chlapom sa páčil.

michalovce-8913-1.jpg

Mám konkurenciu, Peter Balaž, dievčence fotil, až sa mu dymilo z foťáku.

16-1.jpg

Rozdali sa poháre.

17-1.jpg

Keď som preberal pohár za najväčšieho smoliara, tak sa ma šumná pani hlásateľka spýtala prečo som veselý a nie smutný.

michalovce-9244-1.jpg

Tu je moja odpoveď: Paňulka, keď mi na západnom Slovensku sme si doposiaľ mysleli, že život končí za Ivánkou pri Bratislave, ale opak je pravdou. Život sa začína pravé tu, na východe, a hlavne ženy tu máte krásne.

18-3.jpg

Poháre rozdané. Výborné podujatie sa skončilo. Úloha splnená.

michalovce-8244.jpg

Canon plný fotiek, Kalendár bude super. Večer nakladám sviňu Triumpha na odťahovku a šup na autovlak do Humenného. Špeciálny vozeň pristavený, tak poďme naň. V tom prichádza posádka z Prahy a pýta sa: " Pane Bazalo vy jedete do Prahy? Prečo?? " Prvý vlak ide do Prahy. Ha ha ha tak poďme dole, ja na Václavák nechcem, ja chcem ísť Domú, tak ako E.T.!! A bol sranda. Úspešne som naložil zradcu na vlak. Ránko ma už Pišta z PP Cars čakal s odťahovkou v Bratislave a ideme smer M&G Classic. Tam mi Marek a kol. opraví tu moju potvoru. V dobe keď píšem tento článok je zradca opravený. Stálo ma to nové lyže a nie Rakúske Atomiky SL 11, ale Švajčiarske Stockli. Miro z Považskej, tak ti nedám zarobiť.
Ďakujem Mikimu a Jožkovi za nápad, za super akciu, za to, že mi v ťažkej chvíli pomohli.

michalovce-9299.jpg

Dobrí ľudia ešte žijú!!! O rok som späť.

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: Jaroslav Baránek
Dátum: 10. 7. 2017 o 21:45
Ahoj Marian.
Na Tvoje clanky a fotky mam cas vzdy.
Ta korculiarka nema chybu. Mas cislo?

Drz sa.
Autor: Viliam Miklík
Dátum: 10. 7. 2017 o 21:44
Maroš,
musí sa niečo “ stať“, aby sme zistili, že na „východe“ sú super ľudia. Potvrdzujem Tvoje poznanie.
Zdá sa , že autíčko vydržalo aj TATRANSKÝ OLDTIMER 2017...
S pozdravom Viliam
Autor: Juraj Vrbik
Dátum: 10. 7. 2017 o 21:42
Pekne Marián, ako vždy. Škoda tej Aerovky, mohla to byt super foto...

Maj sa!
Autor: Peter BaLáž
Dátum: 10. 7. 2017 o 17:38
Marián, máš pravdu, skvelí ľudia, perfektný článok, úžasná akcia a ešte k tomu krásne fotky! Dúfam, že sa o rok stretneme!
Autor: Juraj Petráš
Dátum: 10. 7. 2017 o 12:32
Marianko, paráda, fotečky a aj text.
Autor: ps
Dátum: 10. 7. 2017 o 10:20
Pekný text o tom, že smola nezlomí.. Škoda, že sa nedalo, rád by som toho Horcha videl.. Marian nediv sa, keď to anglani konštruovali tak Ťa nepoznali, Ty tym autam dávaš zabrať. Vymeň za nemca alebo američana, tie to snáď vydržia. Hlavne zdravie, plech sa opraví.
Autor: Jaroslav Petran
Dátum: 10. 7. 2017 o 8:19
Marián nič nové pod slnkom - opäť si napísal SKVELÝ článok.
Autor: Vierka Miller
Dátum: 10. 7. 2017 o 8:01
Maroško, teší ma, že sa Ti v mojej domovine páčilo. Zdá sa, že to bola super akcia. Držím palce, aby sa Ti tie anglické autá nekazili. Viem, o čom hovorím. Jedno také máme doma.
Autor: Miro
Dátum: 10. 7. 2017 o 7:36
Ja som bol rok na vojne v Humennom.Všetko čo si povedal o nich je pravda.Tak si viem predstaviť ako tam bolo dobre a veselo.A hlavne pri takých dievčatách a autách.
Autor: Oto
Dátum: 10. 7. 2017 o 7:36
Pekná reportáž, s radosťou som si prečítal. Vďaka.
Autor: Karol
Dátum: 10. 7. 2017 o 6:32
pekné fotky
Autor: Lucia
Dátum: 9. 7. 2017 o 22:05
Povinne precitane snad sa ti o tyzden ta cierna svina nepokazi v sahach lebo mamina s linduskou ta predbehnu
Autor: Pavel A..
Dátum: 9. 7. 2017 o 21:47
Pobavil som sa. Ty sa proste nezdáš. Držim palce.