Austin Healey 3000 -1-

09. 02. 2013 10:16, Bazala Marián, 1 komentár

Ako začať...
Keď som pred 18 rokmi začal predávať Daevoo, jedna začínajúca firma si u nás kúpila Daevoo Nexia. To bol môj prvý kontakt s Pištíkom. Odvtedy som sa ho nezbavil. Firma sa mu rozrastala, pravidelne u nás kupovali nejaké Daewoo, neskôr Chevrolety a Citroeny. Pri každej návšteve servisu som Pištíka zatiahol medzi mojich veteránov. Nech si tam si trochu poslintá pri pohľade a vôni mojich krásavcov.

1-austin-105.jpg

Medzitým sme zostarli, Pištíkovi dorástli deti a keďže viac nemusel vrážať peniaze do nových bicyklov a hokejovej výstroje, riekol zázračnú vetu: ,,Aj ja budem vetránista.

1-austin-111.jpg

Ak mi dáš vyskúšať Spitfaera, tak ho možno kúpim." Dokonca sme sa dohodli na cene 660 000 Sk. Pištík vyskúšal moju lásku - Spitfera pri Jazde pravidelnosti na kopci Baba pri Pezinku.

2-mikulas-1776.jpg

Potom ho ešte stokrát skúšal a skúšal, vždy ma obláznil.

2-mikulas-1512.jpg

Pomaly na ňom jazdil viac ako ja. Skúšal ho tak intenzívne, až mi vylágroval motor. Vtedy hrdo zahlásil: ,,Veď nebudem kupovať takýto vyšťavený Triumph. Potrebuje generálku, kúpim si niečo svoje, kašlem na tvojho Spitfaera." Takto sa mi odplatil za veľkorysé zapožičiavanie veterána. Nuž čo!

4-mikulas-4257.jpg


Jeden pondelok roku pána 2009 si len tak prifrčí: ,,V piatok ideme do Čiech pozrieť a kúpiť nejaký veterán." Ha-ha, pomyslel som si, myslíš, že veterán kúpiš len tak? Naivka. Potreboval som však zaniesť do Prahy motor na GO, tak som súhlasil.

1-austin-156.jpg

,,Dobre, zisti, čo je v Čechách voľne na kúpu, urob itinerár, vybav to u kopcov a idem!" Mal som postarané o týždenný program.

V piatok skoro ráno som nabalil motor do Cheroletu Captiva. Smer Nová Paka, tam na nás čakajú 2 ks Morganov a ešte nejaké iné anglické potvory.

1-austin-54.jpg

O deviatej stojíme v nemom úžase pred prvým Morganom.

1-austin.jpg

Presnejšie, nie pred Morganom, ale pred kôpkou šrotu! Majiteľ nám tlačí karfioly do hlavy, aká to je skvelá kúpa, kecy, kecy.

1-austin-36.jpg

Nie sme padnutí na hlavu, pozeráme ďalší Morgan, ale to je nejaký český zlepenec s motorom so vstrekovaním, to hádam nie, navyše, bez papierov. Zasa nič.

1-austin-2.jpg

 Ostatné autá, ktoré sme si obzerali, sú súce skôr do kovošrotu a nie na predaj. Nekupujeme nič.

1-austin-48.jpg

Vyrážame na Prahu. Vedel som, že v Stodúlkach v múzeu je niekoľko áut na predaj, medzi nimi aj Austin Healey, ten bude náš!

1-austin-214.jpg

Stojí len milión, berieme ho. Pri pozornej obhliadke zisťujeme, že dvere sa ťažko zatvárajú a objavili sme ďalších sto nedostatkov. Napokon nič nekúpime. Pozreli sme asi 5 ďalších áut, nič vhodné. Hurá, Pipkovi predsa nanútim Spitfaea. Sadáme, vyrážame, cieľ MGA Servis.

1-austin-146.jpg

Tu sme našli niekoľko vhodných áut, tie však už mali majiteľov, alebo niečo iné bránilo tomu, aby sme sa v ten deň zbavili melóna.

1-austin-149.jpg

Tam sme sa prvýkrát stretli so Zdenkom, nevediac, že počas niekoľkých nasledujúcich rokov budeme chodiť k nemu do Prahy ako na klavír.

9-austin-211.jpg

Nuž čo, potrebujem ešte zaniesť motor k Pavlovi do Říčan do Triumph Servisu, tak ideme.

1-austin-159.jpg

Tu objavujeme niekoľko Triumphov TR 4, TR 6, ale Zdeněk z MGA Servisu už natlačil Pištíkovi do hlavy kaleráby o Austine Healey, tak žiadny Triumph neberieme. Motor odovzdám a ponáhľame sa do Brna, máme dohovorenú poslednú prehliadku niekoľkých veteránov.

1-austin-189.jpg

V poschodovom autosalóne nájdeme 35 krásavcov, ako 10 ks Ferrari, 3 ks MGA, 3 ks Jaguar E atď. Všetko na predaj. Mne by sa aj nejaké páčili, ale Pipka už máta v hlave Austin Healey.

1-austin-203.jpg


900 km v prdeli, ale Pipko si urobil prehľad a zistil, že poriadne auto v takom stave, ako mám ja a moje Triumphy, len tak nezoženie. Nuž čo! Kvalita je kvalita a neplatí to len pre zlaté české ručičky. Po týždni volá Zdeněk - zoženiem a zrenovujem, čo len chcete, len nech to je anglické auto. Ťažké rozhodnutie, veriť neznámemu. Náš hrdina si napokon vyberá Austin Healey 3000.

1-austin-150.jpg

Dobre, dohoda je cez telefón uzavretá, čakáme pol roka, stále nič. Vraj Austin Healey je nájdený a aj kúpený, teraz v New Yorku čaká na dopravu.

ah-mk.jpg

Že už cestuje, že je na colnici.

ah.jpg

Takýmito a inými rozprávkami nás kŕmi nový pražský kamarát.

Január 2010


Hurá, je tu deň D, ide sa do Prahy pozrieť na Pipkov stroj. Pekne oholení sadáme o 5. ráno do Captivy a vyrážame smer Praha. Vtedy ešte netuším, že tento rituál sa bude opakovať pravidelne každé 3 mesiace a niekoľko rokov mi bude stovežatou Pipko kaziť vzácne soboty a nedele. O desiatej sme pred MGA servisom.

4-austin-371.jpg

Zdeněk otvára svoje kráľovstvo a na nás čaká úbohý Austin, presnejšie to, čo z neho zostalo.

2-austin-171.jpg

Keď som to hrdzavé rešeto zbadal, potešil som sa.

2-austin-176.jpg

Tak, ty Bában, teraz ukáž, ako to spojazdníš! To nie je len tak, pokaziť mi Spitfaera a potom povedať - veď si ho nechaj! Toto rešeto je ešte v horšom stave ako ten prvý Morgan.

2-austin-162.jpg


Zdeněk na rozdiel od nás srší optimizmom.

7-austin-29.jpg

Dáme nový rám, novú kasňu, z tohto rešeta požijeme 20 percent a do roka sa vozíš.

2-austin-153.jpg

Neveriacky počúvam. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú, veď aj jeden premiér na F nám kdečo nasľuboval a ništ nedodržal. Tak čo! Nebudem písať, radšej sa pozrite na obrázky. To je bez slov, to je na zaplakanie!

2-austin-4.jpg


Nevadí, Pipko riskuje, necháva zálohu, tľapne si do dlaní so Zdenkom a nekonečná pieseň začína.

Po dvoch hodinách sa lúčime, peniazu sú v MGA, poďme oslavovať na Václavák. To som ešte netušil, že povinná návšteva pod koňom bude súčasťou všetkých našich kontrolných dní pri renovácii Austina Healey.

2-austin-165.jpg

Aby som to zbytočne nenaťahoval, Pipo mi pravidelne kazí soboty, z ciest sa stáva zabehnutý rituál. Ráno o piatej Báb; na nemenovanom čerpadle pravidelná nepravidelná stolica; Bazala - zázvorový čaj a rožok pani Bazalovej, Vaško si z bohatého výberu vždy vyberá nejakú regionálnu pochutinu - klobásku, držkovú, šľahačkový koláč alebo nejakú kravinu, po ktorej je mu celý deň zle. Ja sa len usmievam, na čo zasa bude nadávať celý deň. Salámovo-syrový obložený rožok mojej ženy je vždy super, ten poznajú až aj v Južnej Kórei.

Leto 2010


Pri ďalšej návšteve z auta nevidíme nič, je rozobraté niekde po dielňach - podvozok tam, kasňa tam, motor zas inde.

3-austin-102.jpg

Pipko sa poteší len novými okuliarmi z prístrojovej dosky Austina Healey.

3-austin-25.jpg

A opäť Václavák. Medzitým si Pipko kupuje špeciálne švajčiarske hodinky a dostáva k nim model Austina Healey, vraj limitovaná séria.

9-austin-140.jpg

Tým sa vyriešil problém, akej farby bude nová Vaškova láska. Vrch biela káva, spodok farba, ktorú mám na Spitfaer Britich, Racing Grean.

 

 

 

Diskusia k článku

pridať komentár
Meno*:
Email*:
Text:
emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon emoticon 
 * nepovinné údaje
Autor: stefan
Dátum: 10. 2. 2013 o 16:18
zatial - skoro - všetko - pravda !